2016. okt 05.

Van 5 perced? – Farizom gyakorlatok

írta: DSM Blog
Van 5 perced? – Farizom gyakorlatok

DSM Move

A DSM Move edzéseken külön gyakorlatsort csinálunk a farizmok erősítésére. Azonban nem titkolt szándékom, hogy elérjem az otthon lévő kismamákat és anyukákat is, hiszen én is jártam ebben a cipőben és tisztában vagyok a körülményekkel, nehézségekkel. Kisbaba mellett nem jut energia külön edzőterembe menni, de még az otthon végezhető tornavideók is túl hosszúnak tűnnek. Ha várandóságod panaszmentes, vagy nem régen szültél és túl vagy a 6 hetes gyermekágyi időszakon, bátran mozoghatsz, természetesen csak módjával. Én amúgy sem vagyok a nagy intenzitású, pulzus-szintet ugráltató edzések híve, ebben az állapotban pedig egyáltalán nem is javallott.

A "Van 5 perced?" tornavideó-sorozatom 1. részében a tartásjavítással foglalkoztunk. Ha ez kimaradt, érdemes pótolnod és az egyszerű gyakorlatsort beépíteni a hétköznapjaidba. A sorozat következő részében a farizmokra helyezzük a hangsúlyt. A farizmok a csípőre ható izmok, konkrétan a külső csípőizmok közé tartoznak. A szakmai terminológiában musculus glutaeusként is ismert izomcsoport három izomból áll: nagy, közepes és kis farizomból. A nagy farizom a legnagyobb közülük, a medence hátulsó felszínén található, ami a combot hátra és oldalirányba emeli. Elsődleges funkciója, hogy nyújtja a csípőízületet, kiegyenesíti a törzset és a lábat hátrafelé mozgatja. A kis és középső farizom alul a nagy farizom oldalánál helyezkedik el. Funkciójuk, hogy a lábat kifelé, illetve oldal irányba távolítják.

farizom.jpg

Az 5 perces videóban látszólag nagyon könnyű gyakorlatsort csinálunk, de ha tényleg csinálod, örülsz majd, hogy csak 5 perc volt. Szánj magadra napi 5 percet és tornázz velem! Iratkozz fel YouTube csatornámra, hogy időben értesülhess az újabb edzésvideókról!

Szólj hozzá

sport gyerek edzés szülés torna fitness mozgás popsi hátfájás move dsm várandósság farizom tartásjavítás szülés utáni torna erősítő edzés Én-idő rövid torna anya-apa