2016. okt 04.

Tornával a PCOS ellen

írta: DSM Blog
Tornával a PCOS ellen

DSM Move

blog_tornaval-a-pcos-ellen.jpgSokunkat érint az inzulinrezisztencia, én is ebbe a táborba tartozom. Már huszonéves koromban szerettem volna gyermeket, és bár tartós kapcsolatban éltem, nem született. Sokkal később felkerestem egy endokrinológust és kiderült, hogy inzulinrezisztenciával járó policisztás ovárium szindróma (PCOS) az oka meddőségemnek. 

PCOS jelentése

Egyáltalán nem éreztem bélyegnek, csak örültem, hogy kiderült mi a baj: nem volt peteérésem. Gyógyszeres kezeléssel és diétával 3 hónap alatt rendeződött a dolog és szerencsére kaptam a sorstól egy szuper férjet is. Mivel a gyerekgyártási technikával nem volt gond, jöhetett a gyógyszer, és hipp-hopp, másfél év különbséggel megszületettek gyermekeink.

Ez alapvetően egy sikersztori, de sajnos nem mindenki ilyen szerencsés...

Az inzulinrezisztencia az egész életet végig kíséri, tünetei nagyon változatosak lehetnek. Szerepelhet köztük elhízás, meddőség, száraz bőr, fáradékonyság, fertőzések gyakori előfordulása és ez az állapot tulajdonképpen az 2-es típusú cukorbetegség előszobája is. A PCOS-es nők egyik legnagyobb fájdalma, hogy a betegség megnehezíti a teherbe esést. A gyógyszeres kezelés és a megfelelő diéta elősegíti a peteérést, azonban az inzulin hatásának egyik legerősebb támogatója a mozgás, még pedig a rendszeres mozgás.

Tornával is legyőzheted

A rendszeres sport sokkal jelentősebb szerepet játszik a peteérés szempontjából, mint egy drasztikus diéta. Az anyagcsere felgyorsítására és az inzulinérzékenység növelésére a megfelelő intenzitású kardióedzés és az erősítő edzés (súlyzós, saját testsúlyos, kiseszközös stb.) személyre szabott kombinációja kiválóan alkalmas. A legtöbb inzulinrezisztenciás kizárólag kardió edzéseket végez, pedig valójában akkor lehet jobb eredményeket elérni, ha erősítéssel kombináljuk. Az izomépítés ugyanis csaknem ugyanolyan fontos az inzulin csökkentésében és a szénhidrát anyagcsere normalizálásában, mint a zsírvesztés.

Már egy edzés hatására is megemelkedik az alapanyagcsere-szint és javul a sejtek inzulinérzékenysége. Mivel ez csak átmeneti állapot, heti 3-4 edzéssel tartóssá lehet tenni ezt a gyógyító hatást. Fontos, hogy olyan mozgásformát válassz, amely a pulzusodat szinten tartja, nem pedig változtatja. 

Otthoni torna

Ha Te is a PCOS-es nők közé tartozol, de nincs időd edzőterembe járni, tornázz velem otthon! Ez a 12 perces tornavideó átmozgatja az egész tested. Pulzusodat szinten tartja, miközben a 4 csoportra fókuszáló gyakorlatokat végezzük. A torna elején bemelegítünk, végén pedig nyújtunk. A 12 perces edzés 4 blokkból áll és mindegyik blokkot háromszor ismételjük egymás után. Ha tetszik az edzés, iratkozz fel YouTube csatornámra!

I. blokk: tartásjavítás/deréktáji szakasz+tricepsz+váll
II. blokk: farizom
III. blokk: vádli+comb
IV. blokk: hasizom

Szólj hozzá

edzés szülés meddőség torna mozgás move dsm várandósság inzulinrezisztencia PCOS erősítő edzés